apie testavimą

Du metai testavime - daug ar mažai? daug, kai žinai, kad niekas ten nenori būti ir 'eina' aukščiau... mažai, jei lygini su paprasta pareigybe, kurioje galima dirbti ir dirbti.... testavimas Lietuvoje - sudėtingas dalykas.... nuomonių daug - testuoja programuotojai, testuoja vartotojai. bet testuoti testuotojui.... papildoma darbo vieta ir kaštai, neaiškus darbo rezultatų matavimas - juk klaidų visada buvo ir bus... ką testuoti? viską;) tačiau apsiribokime taikomąją programine įranga. viena testuotoja, kelis metus dirbusi testuotoja konkurentų įmonėje, rimtai besidominti testavimu, sakė, jog Lietuvoje rimtai į testuotojus žiūrima tik dviejose įmonėse - Alnoje ir Baltiojos programinėje įrangoje. Nesu pati patikrinusi šių faktų, tačiau tai, jog šių įmonių tinklapiuose galima rasti informacijos apie testavimą - šį tą sako...

Visų pirma - jeigu jūs ar jūsų draugai nėra dirbę programinės įrangos kūrėjų įmonėje - jūs net nebūsite girdėjęs apie testuotojus. o jų yra... nors ir be mokymo programų.

nesirinkite testuotojo darbo, nes:

"sėdėti ir klaidas gaudyti" nėra lengva. nes jūsų vizija - produktas be klaidų - yra nepasiekiama... ypač jei produktas nuolat vystomas...

nepadarysite karjeros - tokios, apie kokią svajoja dauguma - nei pagarbos deramos nei įvertinimo. teks greit vysitės draugus - eisite į kitą skyrių ar padalinį... ir testavimas jūsų kelyje liks tik vienas iš laiptelių.

rizikuojate beveik nepatirti teigiamų emocijų ir apsitenkinimo darbe. jei sėkmė - visos klaidos ištaisytos ar nė vienos jų nerasta ir produktas yra pristatomas naudojimui - džiaugsitės neilgai. klientai greit ras skylučių jūsų darbe, užmirštą langą ar neįvestą simbolį...

vieniems kolegoms - programuotojams turėsite nuolat kalbėti apie jų darbo klaidas, kiti - konsultantai ir bendraujantieji su klientais nuolat vadovybei skųsis kiek programa turi klaidų, kaip lėtai jos yra taisomos ir panašiai. kam taip kankintis ištisoje kritikos lavinoje? ir dar kasdien!

tam reikia nerealios kantrybės. visus programos langus žinai mintinai, visus mygtukus ir vis tiek - juos n kartų reikia paspausti... jei pamirši tu, nepamirš klientas..

ir vis gi, kuo mane žavi testavimas:

esate svarbūs! ryšys tarp skyrių įmonėje, kryžkelėje tarp technikų ir dirbančiųjų su žmonėmis. be galo įdomu! pažįsti visus ir žinai abiejų pusių paslaptis;)

kasdienis džiaugsmas su kiekviena tau, o ne konsultantui ar klientui pasirodžiusia klaida. ir nors jie 'kankina' tave telefonu dėl kitų, tu džiaugiesi kad jis nematė visų likusiųjų;)

pasirinkimo laisvė. niekas iš tikro nežino kas yra testavimas, tačiau visi nori kad testuotum. o kaip - renkiesi tik tu. ir tai tik tavo išmonės, sumanumo, kantrybės ir išminties rezultatas.

testuoti gali kiekvienas! svarbu tik mokėti naudotis kompiuteriu ir atidžiai apgalvoti darbo minusus, išvardintus aukščiau.

pirmyn, avantiūristai


Comments

Anonymous said…
Neuzilgo eisiu i pokalbi del darbo, pretenduoju i testuotojo vieta. Perskaiciau straipsni sita ir issigandau :o
ugne said…
Ne visose imonese taip. vienose viskas aisku ir paprasciau, kitose....
Anonymous said…
:) jo darbas ne is lengvuju :) bet jau pervelu gailetis :)
gal galit suteikti informacijos apie testavima? esu pradedancioji sioje srityje ir nieko neismanau :)
svarbiausia pats darbas o ne santykiai su kolegomis. jie turi suprasti kad musu toks darbas :)

Popular posts from this blog

Ieškomas testuotojas: ASW

Retrofitting testing - what is it?

Security testing